”Lehdet lentää, lehdet lentää nyt syksy jo on..”

Syksyn projektina meillä Helmipöllöillä oli syksyinen luonto; luonnon muutokset, eri elementit ja värit.

Olemme laulaneet paljon laulua ” Nyt syksy jo on”, joka on johdatellut meidät luonnon äärelle. Laulussa käsitellään hyvin eri syksyyn liittyviä asioita; Linnut muuttavat, vettä sataa, sienet kasvavat, tuuli laulaa ja lehdet lentää.

Viikoittaiset metsäretket Lielahden kirkon läheiseen metsään, ovat kovasti lasten mieleen. Lapset keksivät metsässä aina mukavaa tekemistä; he rakentelevat majoja, soittelevat puukepeillä tuttuja lauluja, leikkivät metsästäjiä, tekevät nuotioita risuista, paistavat käpymakkaroita ja vaikka mitä!

 

 

Pää aiheeksi projektiin otimme syksynlehdet.

Keräämme lasten kanssa retkillä, päivittäisessä ulkoilussa sekä lapset yhdessä vanhempien kanssa erilaisia syksyisiä lehtiä.

 

 

Harjoittelemme yhdessä lehtien tunnistusta koko ryhmän yhteisillä ”pöllöpiiri”- hetkillämme sekä pienryhmissä. Lehdet jäivät nopeasti lasten ja myös aikuisten mieleen.

Lasten suosikki lehti oli vaahteranlehti, kuulemma vaahteran lehtiin tulee kauneimmat värit syksyllä ja ovathan ne keräämistämme lehdistä suurimpia!

 

Päiväkodin pihasta ja metsästä löysimme paljon vaahteranlehtiä, koivunlehtiä, tammenlehtiä sekä haavan lehtiä. Pihlajanlehtiä lapset ovat tuoneet matkalla päiväkotiin, myös muutama pihlajanlehti löytyi myös Suvi-opemme kotipihasta!

 

Halusimme vielä maalata syksyn värejä ja lehtiä koristeeksi ryhmäämme, joten hyödynsimme kynttilätekniikkaa ja vesivärejä.

Idean löysin Facebookin Varhaiskasvattajan materiaalipankki- ryhmästä.

Emme löytäneet ohjeen mukaista kynttilää joten sovelsimme askartelu ohjetta ja maalauksen lopuksi vielä liimasimme lehdet maalauksen päälle, koska emme onnistuneet saamaan lehtien muotoja esille niin kuin oli tarkoitus.

  1. Lapsi valitsee haluamiansa lehtiä
  2. lehti teipataan vesiväripaperin alle
  3. Hiero kynttilää paperin päällä jonkun aikaa

Taustalla soi: ”On syksy niin ihmeellinen…”

Terveisin, Ina Kiviranta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *