Jääprojekti Luhtaan päiväkodin eskarissa

Tammikuussa 2018 aloitimme eskareiden kanssa jääprojektin. Saimme Muumilaakson taikurilta kirjeen, jossa taikuri antoi tehtäväksemme selvittää, mitä jää on ja miten Muumilaakson saisi sulatettua, kun kaikki siellä on jäässä. Olemme saaneet eskarissa koko vuoden taikurilta kirjeitä ja erilaisia ongelmia ratkaistavaksi ja näin saimme sidottua jääprojektin osaksi tätä laajempaa kokonaisuutta.

Aloitimme jäätutkimukset selvittämällä, miten jäätä saisi sulatettua ja miten jää sulaa nopeimmin. Kokeilimme pareittain erilaisia keinoja, kuten kylmää ilmaa (laitoimme jääpalat jääkaappiin), kuumaa ilmaa (puhalsimme hiustenkuivaajalla), kylmää ja kuumaa vettä sekä suolaa.

Seuraavaksi jäädytimme itse jääkoristeita. Värjäsimme vesiväreillä vettä ja laitoimme sitä kertakäyttömukiin jäätymään. Jääkoristeet ilahduttivatkin pihamme puissa pitkään kaikkia ulkona leikkijöitä.

Tutkimme myös jääpaloja luupeilla. Miltä jää näyttää? Yritimme tehdä myös itse jääkiteitä laittamalla kiehuvaa vettä lasipurkissa pakastimeen, mutta se koe ei menestynyt kovinkaan hyvin.

Projektimme aikana eteemme tuli myös sattumalta pieni pulma eli kuinka saada jäinen ”möhkäle” ulos lasipurkista. Siinä olikin hetkeksi pähkäilemistä. No, lämpimällä vedellä sulattamallahan se onnistui.

Sulattamispuuhat jatkuivat vielä ”aarteen etsinnällä” eli maitopurkkeihin oli laitettu vettä sekä pieniä ”aarteita” jäätymään. Jäätä sulattamalla sai sitten aarteita esiin. Samalla tuli pipetin käyttö tutuksi.

Suunnitelmissamme oli vielä jäähän liittyvää draamatoimintaa, erilaisten esineiden liu’uttaminen jäällä, luonnon jään tutkiminen esim. luupeilla, retki järven rantaan ja jään kairaaminen. Osa näistä suunnitelmista jäi kuitenkin toteuttamatta kovien pakkasten vuoksi.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *