Kirjatonta esiopetusta Pelipuiston koululla

Meillä Pelipuiston koululla aloitettiin Kirjaton eskari -kokeilu aika tyhjistä. Lähdimme kuitenkin avoimin mielin mukaan kirjattomaan toimintaan. Koulullamme toimii kolme esikouluryhmää kahdessa tilassa, joten kaikki tavarat ja välineet ovat yhteisessä käytössä.

Heti alkusyksystä pyrimme toiminnallisempaan oppimiseen: kävimme metsässä oppimassa matikkaa, tai harjoiteltiin muotoja jumpatessa. Kaikille oli tuttua jo entuudestaan erilaisten laitteiden käyttö arjessa, ja sitä halusimme jatkaa. Uusiin tiloihin muuttaminen hieman viivästi joidenkin laitteiden (älytaulut, dokumenttikamerat, tietokoneet) käyttöönottoa, mutta nyt olemme päässeet niidenkin kanssa vauhtiin. Älytaulut kun vielä saadaan toimintaan, pääsemme muun muassa hyödyntämään erilaisia oppimispelejä.

Tabletteja ryhmillä oli jo entuudestaan muutamia, mutta kokeilun myötä tabletteja on yhteensä yli kaksikymmentä! Tableteilla on pelattu paljon erilaisia oppimispelejä, kuten Molla ABC:ta ja Ekapeliä. Lisäksi olemme käyttäneet kuvaussovelluksia eri tavoin. Olemme valokuvanneet ja videoineet, sekä harjoitelleet esimerkiksi käsitteitä tai kirjaimia/äänteitä (käy kuvaamassa pehmeitä/kovia asioita, käy kuvaamassa tietyllä kirjaimella alkavia asioita).

Kokeilun myötä olemme hankkineet paljon erilaisia oppimispelejä, -leluja ja -välineitä. Lasten mielestä näistä hankinnoista paras on ehdottomasti ollut Bee-Bot -robotti, jonka kanssa olemme käyttäneet sekä valmiita että itsetehtyjä alustoja. Yksi ryhmä käyttää Bee-Botia joulukalenterissaan, toiset hyödynsivät sitä ilmiöviikolla omaan teemaansa sopien.

Aikuisten kesken olemme pohtineet tätä kokeilua paljon. Olemme olleet tyytyväisiä kokeiluun varattuun budjettiin, mutta toisaalta olemme jääneet kaipaamaan toiminnallisuutta digioppimiseen panostamisen ohelle. Lisäksi toivoisimme eskarin aikuisille erilaisia koulutuksia ja vinkkejä mm. tabletti-sovelluksiin, sekä toiminnalliseen oppimiseen. Jatkamme kokeilua kuitenkin hyvillä mielin, ja yritämme tiiminä kehittää koulumme eskaritoimintaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *